5941 sayılı çek kanunu

5941 çek yasası nedir?

5941 sayılı Kanunun 5. maddesine göre; kanuni ibraz süresi içerisinde ibrazında, çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında adli para cezası ile çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı uygulanmasına hükmedilmektedir.

5941 sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi?

Sonuçta 5941 sayılı Çek Yasası 14.12.2009 tarihinde TBMM de kabul edilerek, 20.12.2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Çek hangi durumlarda geçerli olmaz?

Keşide yeri bulunmayan çekler için kanun koyucu, alternatif unsur olan keşidecinin altında yazan yeri keşide yeri olarak kabul eder. Keşidecinin adresinin de yazılı olmaması halinde çek geçersiz olarak kabul edilir. Çekin ibraz süresi, ödeme yeri ile keşide yeri baz alınarak hesaplanır.

Çek karnesini kimler alabilir?

Genellikle firma paydaşları veya bankadaki mevduatı yüksek kişilere verilir. Çek keşide edilirken çekin üzerinde lehdar bilgileri yazılı olmalıdır.

Karşılıksız çek cezası nasıl hesaplanır?

Burada, cezanın kaç TL olduğu değil, adli para cezasına esas gün sayısı önemlidir. Nitekim hapis süresi buna göre hesaplanacaktır. Örneğin, hakim 50.000-TL'lik çek için, 500 gün X 100-TL = 50.000-TL Adli Para Cezası verebileceği gibi, 1000 gün X 50-TL= 50.000-TL Adli Para Cezası şeklinde de hüküm kurabilir.

Karşılıksız çekin cezası var mı?

Sadece ve sadece çekini ödeyemeyen kişiler hapis cezası alıyor. … 30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çek keşide etme, aslında adli para cezasını ödememe şeklide işlenen suçtan dolayı mahkum olanların cezalarının infazı durduruldu.

Karşılıksız çek ödenirse ne olur?

Karşılıksız çek cezası karşılıksız her bir çek yaprağından az olmamak üzere 1500 güne kadar adli para cezasıdır. Bu adli para cezası ödenmediğinde koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanmadan doğrudan hapis cezasına çevrilir.