Bebeklerde göz kaymasının sebepleri

Göz bebeği neden kayar?

Gözlük kullanmayı gerektiren göz kusurları, katarakt veya göz yaralanmalarına bağlı görme azalması, hamilelikte ve doğum sırasındaki sorunlar, küçük yaşta geçirilen ateşli hastalık ve havaleler, düşme, çarpma gibi travmalar, nörolojik hastalıklar (serebral palsi, down sedromu, hidrosefali, beyin tümörleri), akraba …

Bebeklerde göz kayması ne zamana kadar normal?

Gözde dışa kaymanın ara sıra olması doğum sonrası ilk aylarda normal kabul ettiğimiz bir durumdur. Yine de mutlaka detaylı bir göz muayenesi gerekmektedir.

Göz bebeği kayması nasıl düzelir?

Bebeklerde doğumsal bir kayma durumu varsa, bir buçuk yaşına gelindiğinde ameliyat yapılır. Eğer sonradan gelişen göz kayması varsa önce gözlük ve göz kapatma tedavileri denenir. Eğer iki muayene dönemi sonrasında da kayma hala devam ediyorsa ameliyat yapılır. Bebeklerde yapılan ameliyatın yetişkinlerden farkı yoktur.

Doğuştan göz kayması neden olur?

Miyop, hipermetrop, astigmat gibi optik kırılma sorunlarından dolayı bebekte göz kayması oluşabilir. Bunların dışında erken doğum, hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, bebekte burun kökünün basık olması, havale geçirme, yüksek ateşli hastalık geçirme gibi nedenlerden dolayı bebeklerde göz kayması görülebilir.

Gözüm kayıyor ne yapmalıyım?

Şaşılık asla kendi kendine ve zamanla düzelmez. Bazı şaşılık tiplerinde gözlük kullanımı ile tamamen tedavi sağlanabilmektedir. Bu yüzden tedavinin ilk basamağı çocukta gözlük ihtiyacının doğru bir şekilde tespiti ve düzeltilmesidir.

Bebeklerde göz kayması nasıl fark edilir?

Yeni doğmuş bir bebeğin gözlerinin ilk birkaç ay boyunca kayması normaldir ve bu kayma bebek 4 ila 6 aylık iken düzelir. Göz kayması gözlerin aynı hizada sıralanamaması, gözlerin farklı yönlere bakması ile anlaşılır. Göz kayması yaşayan bebekler bir nesneye odaklanamaz.

Bebeklerde şaşılık ne zaman belli olur?

Bebeklerde şaşılık başka bir patoloji yoksa ilk 2 ay normal kabul edilmektedir. Söz konusu normal kabul edilen şaşılık genellikle dışa doğru nadiren de içe doğru yaşanmaktadır.