Elma ağacı yetiştiriciliği

Elma, genellikle birçok toprak tiplerinde başarılı sonuç verir. Ancak, elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar pH'sı 6.0-6.5 ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen ve drene edilmiş topraklardır. Meyve seyreltmesi erken devrede yapılmalıdır.

1 dönüm elma bahçesi ne kadar kazandırır?

Elmanın bugünkü kilogram satış fiyatı ise 75 krş ile 1,25 krş arasında değişiyor. Yaklaşık 300'e yakın ağaç alan bir dönüm araziden yıllık 7 bin TL gelir elde edilmesi mümkün. Yıllık işletme gideri ise dönüm başına yaklaşık 1 bin TL. Bu noktada 6 bin TL'lik bir kazanç söz konusu.

1 elma ağacı kaç kilo meyve verir?

Tam verime geçen 1 adet klasik elma ağacı 150 kilo, bodur anaç elma ağacı 30 kilo, yarı bodur elma ağacı ise 80-120 kilo elma vermektedir.

Elma kaç günde bir sulanır?

Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.

Elma ağacı ne kadar sürede büyür?

Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı yabani elma anaçlı bir elma fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur elma fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.

1 dönümden kaç ton elma çıkar?

Klasik elma bahçelerinden dönüme ortalama 1-2 ton ürün alınırken; modern sistemde 6-8 ton ürün alınabilmektedir.

Elma yetiştirmek karlı mı?

Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi, elma yetiştiriciliğinin de kazancı kademeli olarak gerçekleşir. Bu durum, 50 veya 100 elma ağacı yetiştirerek para kazanamayacağınız anlamına gelir; çünkü sabit maliyetler kesinlikle kazanç kadar ya da kazançtan daha da fazla olabilirler.

1 dönümden kaç kg elma çıkar?

Elma yetiştiriciliğinde ülkemizde dekara ortalama 1335 kg ürün alınırken; gelişmiş ülkelerde dekara ortalama 6-8 ton ürün alınmaktadır.