Ihbar süresi zorunlu mu

İş Kanunun 24. Maddesi işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkını düzenlemiştir. Haklı nedenler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda işverene ihbar tazminatı ödemeyecektir.

Ihbar süresi yapılmazsa ne olur?

İhbar süresine uyulmazsa ne olur? Kanunda belirtilmiş olan yazılı bildirim sürelerine uymayan taraf, işçinin kıdem durumuna göre belirlenecek olan tazminatı karşı tarafa ödemekle yükümlüdür.

Ihbar süresi kimler için geçerli?

Buna göre, ihbar süresi işi 6 aydan az olan işçi için iki hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar olan işçi için dört hafta, 1.5 yıldan 3 yıla kadar olan işçi için altı hafta, 3 yıldan fazla olan işçi için de sekiz hafta olarak belirlenir. Bu belirlenen süreler ise, asgari olarak hesaplanır.

İşçi ihbar süresinde işe gitmezse ne olur?

Dolayısıyla ihbar süresi boyunca işçinin yeni iş arama izni hariç, her zamanki gibi işine düzenli olarak gitmesi ve işyerinde çalışması gerekmektedir. Aksi halde işveren için haklı fesih sebebi doğar ve işveren bu sebeple ihbar süresinin dolmasını beklemeden işçiyi İş Kanunun 25/II/g maddesi uyarınca işten çıkarabilir.

İstifa eden kişi kaç gün çalışmak zorunda?

Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)

Ihbar süresi kısaltılabilir mi?

Kanunda öngörülen ihbar süreleri asgari olup sözleşmeler ile arttırılabilir. Ancak ihbar sürelerine ilişkin hüküm nispi emredici nitelikte olduğu için hiçbir şekilde azaltılması mümkün değildir.

Ihbar hangi durumlarda verilmez?

İş sözleşmesinin deneme süresinde olması, tarafların istediklerinde iş sözleşmesini hiçbir yükümlülüğü olmadan (ücret dışında) sona erdirebilmesi demektir. Bu süreçte ihbar süreleri söz konusu olmadan fesih gerçekleşmektedir. İhbar süresi olmayan fesihlerde ihbar tazminatı da söz konusu olamaz.

İstifa edince ihbar süresi zorunlu mu?

İhbar süresi, işçi ve işverenin birbirine karşı en büyük sorumlulukları arasında yer alır. İşçi çalıştığı kurum ya da kuruluştan haklı nedenleri yokken istifa ettiyse bunu işverene bir süre öncesinde bildirmesi gerekir.