Imar hukuku ders notları

Imar hukuku konuları nelerdir?

İMAR HUKUKU

  1. İmar Planları,
  2. İmar Uygulamaları,
  3. Yapı Ruhsatı ve Fenni Sorumluluk (Mühürleme-yıkım ve para cezaları),
  4. Kamulaştırma,
  5. Eski Eser (Korunması Gerekli kültür ve Tabiat Varlıkları) ve.
  6. Yargılama Usulü başlıklarını sıralayabiliriz.

Imar planı nedir hukuk?

Ülke, bölge planlarına uygun olarak konut, turizm, sanayi ulaşım şeklindeki yerleşim ve yer kullanımı kararlarını belirleyen ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından imar kanunu hükümleri kapsamında yapılan planlardır.

3194 sayılı imar kanunu nedir?

3194 sayılı İmar Kanunu maddeleri nedir? İmar Kanunu, yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. 3194 numaralı kanundur.

Imar planları ne demek?

İmar uygulaması yapılacak yer hakkında detaylı bilgiler veren plan veya haritaya imar planı denir. İmar planının, nüfusu 10 bini geçmiş olan yerleşim yerlerinde yapılması zorunludur. İmar planı ile yoğunluk düzeyi, imar uygulaması, adalar, yollar ve pek çok istatistik raporları oluşturulur.

Uygulama imar planı hangi plana göre yapılır?

Uygulama imar planı, haritalar üzerinde kadastral durumu işlenmiş, nazım imar planı esaslarına göre hazırlanan ve bölgelerin yapı düzenini, yoğunluğunu ve uygulama esaslarını detaylı bir şekilde gösteren plana denir. Uygulama imar planı tek aşama veya etaplar halinde gerçekleştirilebilir.

Kadastro parseli imar parseline nasıl dönüşür?

Parselasyon işleminde önce ifraz yapılır. Yani, tarım arazisi olan ve kadastro parselinden oluşan arsa imar planına göre imar parseline dönüştürülmesi için ayrılır. İkinci olarak tevhit yapılır. Tevhit ile, farklı imar parsellerinin imar mevzuatına göre verimli kullanılmasına engel olan durumlar kaldırılır.

Arsanın imar durumu değişir mi?

“MADDE 26 – (1) İmar planı değişikliği; plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır. (2) İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır.