Metotreksat etki mekanizması

Metotreksat reversibl olarak dihidrofolat redüktaz enzimini inhibe ederek folik asidin tetrafolik aside dönüşümünü engeller. Tetrafolat enziminin inhibe edilmesi ile DNA, RNA ve ATP sentezi için gerekli purin bazlarının (adenin-guanin) sentezinin durmasına yol açar ve protein sentezini inhibe eder.

Metotreksat nasıl bir ilaçtır?

Metotreksat bağışıklık sisteminizin çeşitli uyarılara karşı verdiği yanıtı düzenleyerek etkisini gösteren bir ilaçtır. Bu ilaç kanser hastalarında kullanıldığı gibi bağışıklık sisteminin çok aktif olduğu, psöriazis (sedef hastalığı) ve romatoid artrit gibi hastalıklarda ve diğer gerekli durumlarda da kullanılmaktadır.

Metotreksat nedir ne için kullanılır?

Metotreksat iltihaplı romatizmal hastalıkların tedavisinde, en yaygın kullanılan temel etkili bir ilaçtır. Metotreksat aslında çok uzun yıllardır kanser tedavisinde kullanılmış eski bir ilaçtır. DMARD (hastalık modifiye edici ilaçlar) kategorisindedir.

Metotreksat hangi grup ilaç?

MTX, bir antineoplastik ilaç grubu olan antimetabolitler grubundandır. Folik asit antimetaboliti olarak etki gösterir.

Dış gebelik metotreksat nedir?

Metotreksat bazı kanser türlerinde kullanılan ve hücre öldürücü özelliği olan bir ilaçtır. Dış gebelik kesesi yırtılmadan, erken dönemde teşhis edilen olgularda, hastaya verildiğinde ceninin (embriyo) hücrelerini öldürerek, gebeliğin sonlamasını sağlayabilir.

Metotreksat kaç günde etki eder?

Tek doz sistemik metotreksat 12-16 saat içinde psoriatik epidermiste DNA sentezini inhibe eder. İntravenöz uygulamadan sonra sinovial sıvıdaki metotreksat konsantrasyonları inflamasyonlu olduğunda daha yüksek bulunurken inflamasyonu olmayan sinovyal dokuda daha az bulunmuştur.

Metotreksat steroid mi?

Sentetik bir folik asid analoğu olan metotreksat (MTX), dermatologlar tarafından çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde yarım yüzyıldır kullanılmaktadır. Uzun steroid kullanım periyotlarından ve onların istenmeyen yan etkilerinden koruyan güçlü bir steroidden koruyucu ajandır.

Methotrexate nedir yan etkileri?

Çok sık bildirilen yan etkiler, ülseratif stomatit, lökopeni, bulantı ve mide bağırsak sistemi problemleridir. Diğer sık görülen etkiler, kendini iyi hissetmeme hali, açıklanamayan yorgunluk hali, üşümeye bağlı titremeler, ateş, baş dönmesi, hastalıklara karşı direnç azalmasıdır.