Serebral palsi zeka geriliği

Serebral palsi, bütün fonksiyonlarda gerilikle karşımıza çıkabilir. Zeka geriliği de bunun bir parçasıdır. Çocuğun zekası normale çok yakın düzeyde olabildiği gibi daha geri seviyede de olabilir. Beraberinde görme, işitme ve diğer fonksiyonlarında da bozukluk görülebilir.

Serebral palsi hastası yürüyebilir mi?

Ağır mental retardasyonu (zihinsel gerilik) olmayan spastik hemiplejik (vücüdun sağ ya da sol yanı felç) ya da diplejik (komple felç) Serebral Palsi vakalarının önemli bir kısmı tedaviler ve rehabilitasyon sayesinde yürüyebilir.

Serebral palsi ömrü ne kadar?

Serebral palsili hastaların yaşam süresi genellikle çok kısa değildir; hastaların yaklaşık % 90'ı 30 yaşın üzerinde yaşayabilir. Yürüyebilen, el becerilerini kullanabilen, zeka geriliği olmayan serebral palsili çocuklarda normal bir yaşam süresi beklenir.

Serebral palsi bebek nasıl anlaşılır?

Serebral palsi belirtileri nelerdir?

  • Yuvarlanma, tek başına oturma veya sürünme gibi motor beceri gelişiminde gecikmeler.
  • Kas tonusunda aşırı sertlik ya da gevşeklik gibi değişiklikler.
  • Konuşma gelişiminde gecikmeler ve konuşma zorluğu.
  • Kaslarda spastisite adı verilen sertlik ve abartılı refleksler.

Hafif serebral palsi nedir?

Serebral palsili çocuklarda güçsüzlük, sertlik, yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklikler gösterebilir. Hafif tip serebral palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır.

Serebral palsi olup iyileşir mi?

Serebral palsi hastalığının kendisi tedavi edilemez yani immatür beyindeki hasar geri döndürülemez ancak hastalığın tipine göre çocukta görülen semptomlar tedavi edilir. Tedaviler cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler olarak 2 gruba yarılır.

Serebral palsi zekayı etkiler mi?

Dr. Muharrem İnan, serebral palsili (SP) hastaların bir kısmında düşük zeka veya geç öğrenme problemi görülebildiğini ancak bunun yanında iki üniversite bitirmiş insanların da bulunduğunu belirtti.

Serebral palsi teşhisi ne zaman konur?

Bu nedenle, Serebral Palsi tanısı en net 4 ila 12 ay arasında koyulmaktadır. Tanı sırasında nöroloji uzmanı öncelikle bebeklerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası öykülerini dinlemek istemektedir. Varsa ailenin kalıtsal hastalıkları da önem taşımaktadır.