Stok maliyeti hesaplama

Her ticari mal alışında alınan malın miktarı mevcut ticari malın miktarına, maliyeti de mevcut malın maliyetine eklenerek; toplam maliyet, toplam miktara bölünerek ortalama maliyet hesaplanır.Stok miktar değişimleri gün bazında güncelleyen firmalarda kullanılır.

Satışların maliyeti nasıl hesaplanır?

Satılan malların maliyeti (COGS), çalışılan dönemin başındaki envanter değeri alınarak, kapsanan dönem boyunca satın alınan yeni envanterin maliyetinin eklenmesi ve dönemin sonunda elde tutulan envanterin değerinin çıkarılmasıyla hesaplanır. .

Stok maliyeti unsurları nelerdir?

1-Mal, 2-Hammadde, • 3-Yarı mamul, • 4-İşletme malzemesi, • 5-Yardımcı malzeme, • 6-Mamul gibi değerlerdir.

Dönem sonu stok değeri nasıl hesaplanır?

Stok devir hızı nasıl hesaplanır? Bu verinin hesaplaması yapılırken; yıl içerisinde satılan ürün maliyetinin dönem başı stoklar ile dönem sonu stokların ortalamasına bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Ortaya çıkan bu sonuç, bu süreç içerisinde firmanın kaç kez stoklarını yenilediğini göstermektedir.

FIFO nasıl hesaplanır?

FİFO (İlk Giren İlk Çıkar): 40 adedi kalan alımın birim fiyatı(1,100.00 TL) ile 40 adet çarpılır. Son alımımızın tamamı 50 adet birim fiyatı (1,050.00 TL) çarpılır. Ve bu çarpımlar toplanıp toplam envantere bölünür çıkan rakam 1,072.22 TL FİFO maliyeti olacaktır.

Satışların maliyeti nedir?

Satışların Maliyeti Tablosu, İşletmelerin dönem içindeki, ham madde maliyetleri, işçilik, üretim maliyetleri, satılan mamul maliyetleri, dönem sonu ve dönem başı stok miktarlarını satılan hizmet maliyetlerini gösteren mali bir tablodur. … Satışların maliyet tablosu gelir tablosunun bir ekidir.

Dönem içinde üretilen mamullerin maliyeti nasıl hesaplanır?

Dönem içinde üretimi tamamlanan mamullerin maliyetini hesaplayabilmek için dönem toplam üretim maliyetine dönem başı yarı mamul maliyetinin eklenmesi, dönem sonu yarı mamul maliyetinin ise düşülmesi gerekmektedir.

Stok maliyetleri nelerdir?

Stok bulundurma maliyeti yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi barınma maliyetlerini oluşturur. Stokların istifleneceği depolara ait giderler, kira, elektrik, ısıtma ya da soğutma, sigorta, hasarlı ya da bozulmuş ürünler ve benzeri gibi maliyetler söz konusu olur. Bunlar stok bulundurmanın getirisi olan maliyetlerdir.