Ustalık belgesi nereden alınır

Ustalık belgesi nereden alınır sorusunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle ustalık belgesi alabilmek için Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılması gereklidir.

Ustalık belgesi almak için ne gerekli?

Ustalık Belgesi Başvuru Şartları ve Gerekli Belgeler

  • Öğrenim belgesini aslı ve bir adet fotokopisi.
  • Kalfalık belgesi aslı ve bir adet fotokopisi.
  • Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi.
  • İki adet biyometrik fotoğraf.
  • Başvuruya esas kanıt evraklar.

Jun 8, 2021

Ustalık belgesi nasıl alınır 2021?

Ustalık ya da kalfalık belgesi almanın genel olarak iki yolu vardır. Birincisi fiilen eğitime devam ederek ikincisi ise eğitim almadan doğrudan sınava girerek belge alınır. Birinci seçenekte, Mesleki Eğitim Merkezlerinde çıraklık eğitimine katılarak 2 -3 yıl sonunda yapılan sınava girilir ve kalfalık belgesi alınır.

Ustalık belgesi ücreti ne kadar?

Belgeli kişinin, belgesini kaybetmesi veya belgenin yırtılması yıpranması gibi sebeplerden dolayı yenilemek istemesi durumunda 150 ₺ MYK belge ücreti ve 150 ₺ Belge basım ücreti olmak üzere 300 ₺ ücret alınır.

Ustalık belgesi başvuru tarihi 2021 ne zaman?

1- Sınavlı ve Sınavsız Kalfalık/Ustalık başvurularının alınması : 1-30 HAZİRAN 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. 2- Önceki sınav dönemlerinde sınava girmeyen veya sınavlarda başarısız olan adayların başvurularının alınması: 1-30 HAZİRAN 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Lise mezunu Ustalık Belgesi nasıl alınır?

Başvurular Sınav Dönemlerinden En Az 1 Ay Öncesinde Mesleki Eğitim Merkezlerine Yapılır. Süresinde Başvuru Yapmayanlar Bir Sonraki Dönemdeki Sınava Alınırlar. Öğrenim Süresi 3 Yıl Olan Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Sadece Meslekleri İle İlgili Beceri Sınavına Girerler.

Hangi mesleklerde ustalık belgesi istenir?

Belge zorunluluğu bulunan mesleklerden bazıları; Ahşap Kalıpçı (Ahşap Ustası), Asansör Bakım ve Onarımcısı (Asansör Ustası), Cam Kesim Elemanı (Cam Ustası), Elektrik Tesisatçısı (Elektrik Ustası) ve İnşaat İşçisidir (İnşaat Ustası).

Ustalık belgesi nereden sorgulanır?

E Devlet Kapısı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği sayesinde kalfalık ve ustalık belgeleri internetten sorgulanabiliyor. Aynı sorgulama sayfasından usta öğreticilik ve iş yeri açma belgesi de görüntülenebiliyor.